Aankondiging

Marx Café @ManiFiesta

Lava

—20 juli 2022

Ook dit jaar staat Lava weer op ManiFiesta met een geweldig programma. Ontdek hieronder onze gasten.


In samenwerking met Marxistische Universiteit organiseren we twee dagen sessies van één uur met telkens een lezing van 20 minuten, 20 minuten vragen van het publiek en 20 minuten ontmoeting met de auteur onder het genot van een drankje in het Marx Café. Ontdek hieronder onze gasten.

Grace Blakeley (GB)

Grace Blakeley is econoom en vaste schrijver voor het Britse linkse tijdschrift Tribune. Ze host elke week de podcast “A World to Win”. Daarnaast is ze auteur van onder meer The Corona Crash (Verso, 2019) en Stolen: How to Save the World From Financialisation (Repeater, 2019). Ze verzorgde ook de uitgave Futures of Socialism (Verso, 2020). Voor Lava schreef ze Labour op een kruispunt. 

Jörg Kronauer (DE)

Jörg Kronauer is een Duitse journalist en auteur, gespecialiseerd in internationale betrekkingen en neofascisme. Hij draagt regelmatig bij in de Junge Welt. Voor Lava schreef hij De Atlantische Oceaan wordt een kanaal.

Jean-Numa Ducange (FR)

Jean-Numa Ducange doceert hedendaagse geschiedenis aan de universiteit van Rouen. Hij schreef een reeks werken over de geschiedenis van links ten tijde van de 19de eeuwu in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Vorig jaar verscheen van zijn hand Quand la gauche pensait la nation. Nationalités et socialismes à la Belle Époque.

Mariam Dhawale (IN)

Mariam Dhawale (India) is secretaris-generaal van AIDWA, een democratische vrouwenbeweging met 10 miljoen leden. Ze is een sleutelfiguur in de sociale beweging in India van het voorbije jaar en, gezien het enorme aantal leden, misschien wel in de hele sociale geschiedenis van het land.

Chen Weihua (CN)

Chen Weihua is een Chinese journalist die is afgestudeerd aan de Fudan-universiteit, waar hij internationale journalistiek en microbiologie studeerde. Hij is momenteel het hoofd van het Europese bureau van China Daily. Voorheen was Chen columnist, hoofdcorrespondent voor Washington en adjunct-redacteur van de Amerikaanse editie van China Daily.

Phan Ngoc Lan (VN)

Phan Ngoc Lan is lid van de Union des Vietnamiens en Belgique en van de Association Belgique-Vietnam.

Alain Ruscio (FR)

Alain Ruscio is een Frans historicus, gespecialiseerd in de Franse kolonisatie in Indochina en de Indochina-oorlog. Hij heeft werken gepubliceerd over de CGT, de Franse communisten en de oorlog in Indochina.

Julien Dohet

Julien Dohet is historicus. Hij werkte bij het Centre d’action laïque (CAL) en het Institut d’histoire ouvrière économique et sociale (IHOES). Nu is Julien Dohet politiek secretaris van BBTK-ABVV in Luik. Hij schrijft regelmatig over extreemrechts en sociale strijd.

Koen Bogaert

Koen Bogaert is professor aan de faculteit van politieke en sociale wetenschappen van de Universit Gent. Hij maakt er ook deel uit van de vakgroep Conflict en Ontwikkelingsstudies. Hij is auteur van Globalized Authoritarianism: Megaprojects, Slums, and Class Relations in Urban Morocco  (2018). In het najaar verschijnt van hem bij Uitgeverij EPO de titel In het spoor van Fanon. Orde, wanorde, dekolonisering.

Carla Nagels

Carla Nagels is criminologe. Ze is werkzaam aan het Onderzoekcentrum voor straffen, veiligheid en afwijkend gedrag aan de Université libre de Bruxelles. Ze is co-auteur van Sociologie des Élites Délinquantes (Armand Colin, 2014). Voor Lava schreef ze Wanneer de elite met de regels speelt.

Siggie Vertommen

Siggie Vertommen wordt in november aangesteld als deeltijds assistent professor in sociologie van gezondheid en gender aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt ook aan het Centrum voor onderzoek van cultuur en gender aan de Universiteit Gent. Eerder deed ze onderzoek naar arbeidsregimes in de globale fertiliteitsketens tussen Israel/Palestina, Zuid-Afrika en Nepal. Ze is ook actief in de Slow Science beweging en is lid van het Eye on Palestine Collectief. Samen met Jill Clerx schreef ze voor Lava het artikel Griet Vandermassen weerleggen in zes gemakkelijke stappen.

Natalie Eggermont

Natalie Eggermont is spoedarts en klimaatactiviste. Ze is auteur van Climate Express: Sporen van Verandering (EPO, 2015) en co-presenteerde de documentaire Watt op Canvas. Ze is ook klimaatexpert bij de PVDA. Voor Lava schreef ze Oorlog verbrandt de planeet.

Olivier Goessens

Olivier Goessens is medewerker van de studiedienst van de PVDA en schrijft regelmatig voor Lava. Hij studeerde geschiedenis en was jarenlang actief bij Comac, de studentenbeweging van PVDA. Daarna werkte hij nog enkele jaren in een supermarkt. Bij Lava publiceerde hij een bespreking van het boek Reset van Marc Elchardus: We hebben geen rechtse, maar een linkse reset nodig.