Artikels

“We hebben nood aan een syndicalisme dat de samenleving verandert”

Je kunt alle mogelijke kritiek leveren op het kapitalisme, over de uitwassen en de ongelijkheid van dat systeem. Maar als je geen alternatief aanduidt, het socialisme, dan zit je vast.

In de winter van 2019-2020, tijdens de lange staking tegen de pensioenhervorming, was hij een bekend gezicht op alle Franse tv-zenders. Laurent Brun is algemeen secretaris van de Fédération des Cheminots van de CGT, de spoorvakbond van vakbondskoepel CGT (Confédération générale du travail). Hij is een arbeider-vakbondsman die zich stap voor stap heeft opgewerkt bij de CGT Cheminots, en voelt zich net zo goed op zijn gemak in een debat als op de werkvloer. Hij is recht voor de raap, kan uitstekend politieke en economische analyses maken en leidde twee grote stakingen, in 2018 (tegen het openstellen van de SNCF voor concurrentie) en in de winter van 2019-2020. Hij is het symbool van de Franse communistische traditie die tegenwoordig zo zeldzaam is: arbeiders die opgeleid zijn om uit te groeien tot syndicale of politieke leiders.1

Michaël Verbauwhede. Kan je kort schetsen welke plaats de CGT inneemt in het vakbondslandschap in Frankrijk? En wie zijn de andere grote vakbonden binnen de Franse arbeidersbeweging?

Laurent Brun. Historisch gezien is de CGT de grootste vakbond in Frankrijk. Sinds de laatste sociale verkiezingen in de bedrijven, is de CFDT (Confédération française démocratique du travail) de grootste, zij kreeg iets meer dan 26% van de stemmen. Sinds 2017 is de CGT dus de op een na grootste vakbond, we haalden net geen 25%. Dat zijn de officiële cijfers, maar we twijfelen eraan of sommige werkgevers wel de juiste cijfers hebben doorgegeven. Verder zijn er nog Force ouvrière (met ongeveer 15%), de Confédération des cadres (Confederatie van kaderleden, met ongeveer 10%), en de Confédération française des travailleurs chrétiens (CFTC, de christelijke vakbond), met iets minder dan 10%.

De strijd om wie de grootste is, gaat dus tussen ons en de CFDT. Maar qua ledenaantal blijft de CGT de grootste, want wij hebben iets meer dan 640.000 leden, de CFDT heeft er 620.000. En, niet onbelangrijk, wij zijn de belangrijkste vakbond als het op mobiliseren aankomt. Niemand kan ons naar de kroon steken op dat vlak. Wij blijven de grootste tegenstander van de Franse regering.

Sorry, dit artikel is alleen voor leden. Inschrijven of Login als u al een account hebt.