Lava verwelkomt u graag op ManiFiesta voor een rijke waaier aan Lava-Sessies. Op 17 en 18 september zijn we te vinden in het Hippodroom van Oostende op het sociaalste festival van België.
In samenwerking met de Marxistische Universiteit organiseert Lava het Marx Café. Hier kan u Lava-Sessies bijwonen, kennis maken met auteurs en sprekers, en iets fris drinken. Ons volledig programma ontdekt u op de site van ManiFiesta.
Zaterdag 17 september 2022
11u: Leven en werken van Ho Chi Minh (FR)
Voor een revolutionair wiens naam wereldwijd vereeuwigd is in liederen en slogans, is van Ho Chi Minhs geschriften verbazingwekkend weinig beschikbaar voor een wereldwijd lezerspubliek.
M. Phan Ngoc Lan, lid van de Associatie België-Vietnam, en Alain Ruscio, Frans historicus gespecialiseerd in de Indochinese oorlogen, bespreken zijn leven en werken.
12u: Tien miljoen vrouwen op de barricades: feminisme in India (ENG)
Mariam Dhawale is secretaris-generaal van AIDWA, de vrouwenbeweging van de Communistische Partij van India (Marxistisch), een van de grootste van de wereld.
Sinds jaar en dag liggen massa-organisaties onder vuur van de autoritaire regering van Narendra Modi, die alle communautaire, racistische en seksistische verschillen uitspeelt om het Indische volk verdeeld te houden.
Vanuit de praktijk bespreekt ze de band tussen de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen (en bij uitbreiding iedereen) en die voor het socialisme.
13u: Dekolonisering van de Haïtiaanse revolutie tot vandaag (NL)
‘Dekolonisering, gericht op het veranderen van de orde van de wereld, is een programma van totale wanorde.’ Woorden van de legendarische Martinikaans-Franse psychiater, filosoof en revolutionair Frantz Fanon.
Koen Bogaert, professor conflict- en ontwikkelingsstudies aan de Universiteit Gent, opent er zijn boek mee dat binnenkort verschijnt.
Dekolonisering is geen eenvoudig stappenplan dat je even implementeert. Het is in de eerste plaats een sociale en intellectuele strijd, een revolutionair project zelfs, dat start met de radicale verbeelding van een totaal nieuwe samenleving.
Bogaert neemt je mee in een geschiedenis die honderden jaren overspant, van de Haïtiaanse Revolutie tot de hedendaagse heropflakkering van het mondiale protest.
14u: Wat is dat eigenlijk, antifascisme?
Toen hij nog president was, probeerde Donald Trump om ‘Antifa’ officieel te laten bestempelen als “terroristische organisatie”. Dat bleek even onmogelijk als belachelijk: ‘Antifa’ is geen organisatie, maar een verzamelnaam voor activisme gericht tegen extreemrechts. Iedereen die een petitie tekent tegen racisme of meestapt in een betoging voor vrouwenrechten, zou volgens Trump dus een terrorist zijn.
Maar hoe ziet de antifascistische beweging er in België uit? Hoe verhoudt ze zich tot de arbeidersbeweging? Wat zijn de historische wortels van symbolen als de rode en zwarte vlag, of de rode driehoek?
Historicus en syndicalist Julien Dohet antwoordt op al uw vragen.
17u: De COVID-crash: kapitalisme na de pandemie (ENG)
Wat gedurende de decennialange dominantie van neoliberaal marktdenken onmogelijk leek, werd in 2020 plots een evidentie: geconfronteerd met een ongezien stilvallen van de productie, namen de westerse overheden het over en investeerden reusachtige bedragen in de economie.
Maar toch leverde dat geen meer gelijke en democratische samenleving op, zoals sommigen gehoopt hadden. Het geld kwam vooral grote bedrijven ten goede en de ongelijkheid nam net sneller toe dan ooit te voren.
Volgens de Britse auteur Grace Blakeley is ‘markt of overheid’ dan ook de foute vraag: de twee zijn innig verstrengeld. Noem het gerust een oligarchie. Waar het voor links om draait, is om werkers, consumenten en gemeenschappen meer macht te geven. Het post-pandemie tijdperk biedt daarvoor uitdagingen, maar ook kansen.
18u: China en de klimaattransitie (ENG)
Chen Weihua is een Chinese journalist en tegenwoordig Europa-correspondent voor de krant China Daily. We bespreken met hem de rol van China binnen de klimaatverandering.
China is een pionier op vele domeinen, die ook de uitdagingen van de energietransitie met ambitie aangaat. Het land streeft naar CO2-neutraliteit tegen 2060. Hoe hoopt het dit te verwezenlijken?
Zondag 18 september 2022
11u: De linkse worsteling met de natie
Jean-Numa Ducange doceert hedendaagse geschiedenis aan de universiteit van Rouen.
Hij is de auteur van een reeks werken over de geschiedenis van links in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, met name uit de 19e eeuw, waaronder Quand la gauche pensait la nation. Nationalités et socialismes à la Belle Époque en, met Stéphanie Roza en Razmig Keucheyan, Histoire globale des socialismes (2021).
Hij onderzoekt de nationalistische strekkingen binnen bepaalde socialistische partijen.
12u: Europa onder Amerikaanse vleugels
De oorlog van Rusland tegen Oekraïne zal de alliantie van de VS met de EU waarschijnlijk verdiepen, op alle niveaus: politiek, economisch en militair. Of het nu om brandstof of buitenlands beleid gaat, Washington kan steeds meer zijn stempel zetten op het Europese reilen en zeilen.
Politiek journalist Jörg Kronauer verduidelijkt de inzet van de geopolitieke kentering die dit jaar aanving.
13u: Publiek geld tegen fossiel kapitaal
Het Internationale Energieagentschap (IEA) stelt dat we vanaf 2022 geen nieuwe fossiele brandstoffen mogen ontginnen. Maar de 60 grootste banken ter wereld hebben daar vorig jaar nog 742 miljard dollar in geïnvesteerd. En de Europese Unie? Die staat erbij en kijkt ernaar.
Frank Vanaerschot, voorzitter van Counter-Balance, ontleedt het probleem. Lava Tijdschrift en de Marxistische Universiteit organiseren dit evenement als onderdeel van Marx Café.
14u: Het recht van de rijkste
De maatschappelijke elite, die de normen opstelt, is de eerste om deze normen te overtreden zodra haar eigen belangen op het spel staan. Zij die de regels moeten verdedigen houden haar een hand boven het hoofd.
Criminologe Carla Nagels is gespecialiseerd in misdaad en straf bij de machtigen en hangt op ManiFiesta hun vuile was buiten. Wie zijn ze, wat drijft hen en waarom kunnen ze hun gangetje gaan?
15u: De oorlog tegen ons klimaat
De ongemakkelijke waarheid voor alle politici die duurzaamheid hoog in het vaandel zouden dragen, maar in tussentijd heftig mee de oorlogstrom roeren, is dat er voor het klimaat maar één uitweg is: vrede.
We bespreken die existentiële uitdaging met Natalie Eggermont, spoedarts en klimaatspecialist bij de PVDA. Ze is auteur van Climate Express: Sporen van Verandering (EPO, 2015).
16u: Feminisme tegen de vrouwelijke natuur? Over seksisme en wetenschap
Rechts gebruikt wetenschappelijk klinkende argumenten om discussies over seksisme en gelijkwaardigheid de kop in te drukken. Maar het determinisme dat ze uitdragen is zelf onwetenschappelijk.
Siggie Vertommen is postdoctoraal onderzoeker cultuur en gender aan de UGent en schreef voor Lava meermaals over feminisme, sociale reproductie en zwangerschap.
17u: Lonkt de sociaaldemocratie naar nationalisme?
De Deense sociaaldemocraten kregen dit jaar bezoek van twee delegaties Belgische politici. De eerste bestond uit een groep N-VA’ers rond rechtse hardliner Theo Francken. De tweede werd getrokken door Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Bij bepaalde Vlaamse sociaaldemocraten is al langer lof te horen voor het ‘Deense model’, dat beweert om stemmen voor links terug te winnen met anti-migratiestandpunten.
Socioloog en voormalig ‘huisideoloog’ van de Vlaamse socialisten Mark Elchardus schreef zelfs een boek van 600 pagina’s om deze ideologische spreidstand te verantwoorden. Tussen de lijnen valt een pleidooi te ontwaren voor samenwerking tussen Vooruit en N-VA, gebaseerd op een gezamenlijk nationalistisch wereldbeeld.
Maar kan links zich werkelijk herstellen door rechts gedachtegoed over te nemen?