Wat verklaart de populariteit van extreem-rechts in Europese kringen vandaag? Historicus David Broder gaat in gesprek met Cristina Scarfia en Anton Jäger — en met jou.
Precies 100 jaar nadat Benito Mussolini in Italië de macht greep en het eerste fascistische regime vestigde, staat extreemrechts opnieuw aan het hoofd van een Italiaanse regering. Hoewel de Europese Unie bij haar oprichting werd afgeschilderd als een barrière tegen fascisme, nazisme en mensenrechtenschendingen, aarzelden de EU-leiders niet om Giorgia Meloni te omarmen. Net als veel andere EU-leiders feliciteerde de Belgische premier Meloni met haar overwinning en voegde eraan toe dat hij ernaar uitkijkt om met haar samen te werken. Dit is even goed een boodschap voor binnenlandse consumptie, gezien het feit dat extreem-rechts in Vlaanderen de peilingen leidt…
Wat verklaart de populariteit van en verzoening met extreem-rechts in Europa vandaag? Hoe verhoudt Meloni’s partij Fratelli D’Italia zich tot het historische fascisme? En wat zegt dit over de aard van de EU?
David Broder, auteur van Mussolini’s Grandchildren, gaat in discussie met Anton Jäger (KUL, historicus van het populisme) en Cristina Scarfia (ANPI).
Het debat wordt gehouden in het Engels. Franse vertolking zal beschikbaar zijn.
Doors (en Italiaanse hapjes en drankjes): 19u.
Evenement: 20u.
Voor meer info: zie het evenement op Facebook.