Artikel

De gevaren van totale militarisering

André Crespin

—29 december 2023

Sinds de oorlog in Oekraïne heeft de NAVO haar ambities sterk opgevijzeld. Twee procent van het BNP voor defensie is niet langer een te bereiken plafond, maar een te respecteren minimum… En de militaire industrie is druk bezig haar werknemers onder druk te zetten terwijl onze politieke leiders elk democratisch debat over de wapenwedloop in de kiem smoren.

You that build the big guns
You that build the death planes
You that build all the bombs
You that hide behind walls
You that hide behind desks
I just want you to know
I can see through your masks

Bob Dylan

Jean-François1 werkt bij Nexter, een fabriek in Bourges, Frankrijk. Nexter produceert 155mm CAESAr-systemen. De kracht van het kanon van het CAESAr-systeem ligt in zijn vermogen om doelen op lange afstand te raken met een verbluffende nauwkeurigheid. Het kan over een afstand van 40 km doelen ter grootte van een half voetbalveld bombarderen. Frankrijk levert CAESAr-systemen aan Oekraïne, dat ze gebruikt om zichzelf te verdedigen tegen de Russische agressie. Van haar kant belooft de Europese Unie Zelensky 1 miljoen 155mm granaten per jaar. Volgens gespecialiseerde bronnen is de Europese industrie momenteel niet in staat om zelfs maar de helft van deze belofte waar te maken.

Tot voor kort produceerde Nexter vier CAESAr-systemen per maand, vandaag zijn er dat acht per maand. Want het orderboek loopt snel vol: Frankrijk, Tsjechië en zelfs België hebben onlangs bestellingen geplaatst.2 Deze stijging is simpelweg ‘de weerspiegeling van een verandering in strategie waarbij het kwantitatieve aspect wordt benadrukt om een conflict met hoge intensiteit aan te kunnen’, aldus een vakbondsafgevaardigde in de sector.

Aan de andere kant van de Rijn, in Duitsland, klinkt hetzelfde verhaal: “Vroeger hadden we wel tijd maar geen geld. Vandaag is het andersom,” mijmerde M. Pistorius, de Duitse minister van Defensie, onlangs.

De oorlog in Oekraïne heeft het alarm doen afgaan bij de militaire industrie. Hensoldt is een bedrijf dat militaire radars produceert. Het heeft 5.600 mensen in dienst en een omzet van 1,7 miljard euro. Het heeft de productie per eenheid verlaten ten voordele van massaproductie in blokken van 30 eenheden. De productie van de TRML-4D luchtafweerradar neemt nu slechts vier weken in beslag, in plaats van meerdere maanden.3

De toename van het aantal bestellingen zet ook de werkweek onder druk. De directie van Nexter heeft, net als die van andere bedrijven in de sector, de vakbonden beloofd meer mensen aan te werven. Maar er is in heel Frankrijk een tekort aan geschoolde arbeiders, zoals monteurs, elektrotechnici en lassers, wier vaardigheden essentieel zijn voor de productie van de kanonnen ( alleen al het bewerken van één enkele buis vereist 250 uur uiterst nauwkeurig werk ). “Wie kan de toegenomen werkdruk aan als er geen nieuwe collega’s bijkomen,” vraagt de vakbondsafgevaardigde zich af.

Sorry, dit artikel is alleen voor leden. Inschrijven of Login als u al een account hebt.