Artikel

Corbyn had altijd al gelijk over Poetin

Peter Oborne

—22 juni 2022

In plaats van zogenaamd ‘pro-Poetin’ te zijn, heeft Corbyn altijd al voor hem gewaarschuwd.

Ook al is het is al bijna twee jaar geleden dat Jeremy Corbyn aftrad als leider van de Labourpartij, hij ligt nog altijd onder vuur.

Zijn opvolger, Keir Starmer, zag zijn kans schoon om zich als een harde leider te profileren door de linkse aanhangers van Corbyn de oorlog te verklaren. Ondertussen is Corbyn zelf door de Tory-partij van de Britse premier Boris Johnson aangewezen als de reden bij uitstek dat de Britse kiezers besloten om bij de verkiezingen van 2019 Conservatief te stemmen. Corbyn kiest (weer) de kant van Rusland, kondigt de Spectator aan. Ondertussen meldt de BBC dat Starmer Corbyn hard heeft aangepakt over zijn kritiek op de NAVO.

In deze column verdedig ik de voormalige leider van de Labourpartij tegen deze recente aanvallen.

Peter Oborne is een Brits journalist. Hij is de voormalige politieke columnist van The Daily Telegraph. Hij schreef onder andere The Assault on Truth (Simon and Schuster, 2021).

Er zijn drie goede redenen om deze mislukte politicus, die al lang geen belangrijke speler meer is op de Britse politiek scene, te hulp te schieten.

De eerste reden is eenvoudigweg duiding geven bij dit dossier. Het Labour-leiderschap van Corbyn werd gekenmerkt door de ene laster- en leugencampagne tegen hem na de andere. De leugens zijn weer begonnen en het goed fatsoen eist dat we deze weerleggen.

Voor het establishment leidt het spotten met Corbyn de aandacht af van hun eigen langdurige samenwerking met Vladimir Poetin en zijn oligarchen.

Een tweede punt is dat de Conservatieve Partij en het Labour establishment hun redenen hebben om hun pijlen op Corbyn te richten. Hij geeft hun een alibi. Voor de Tories en het Labour-establishment leidt het spotten met Corbyn de aandacht af van hun eigen langdurige samenwerking met Vladimir Poetin en zijn oligarchen.

De derde reden is de belangrijkste van allemaal. Het besmeuren van Corbyn toont ons dat er iets goed mis zit met het hedendaagse openbare debat. De voormalige Labourleider mag dan een dissident zijn, hij spreekt wel met diepgaande kennis van buitenlandse zaken. We hebben meer van dergelijke dissidente stemmen nodig, niet minder.

Poetin omhelzen

De waarheid is dat geen enkele moderne politicus consequenter of vooruitziender is als het om Poetin gaat, dan Corbyn. Corbyn is allesbehalve pro-Poetin; hij waarschuwde tegen hem toen anderen dat niet deden.

Laten we meer dan 20 jaar teruggaan, naar het moment dat de Britse politiek, inlichtingendiensten en zakenwereld zich verenigden om Poetin te steunen als vervanger van Boris Jeltsin als leider van Rusland. Poetin, die in 1999 premier was, won in 2000 zijn eerste presidentsverkiezingen.

Dit was op het hoogtepunt van de tweede oorlog in Tsjetsjenië (1999-2009), waarschijnlijk het wreedste conflict tot dusver van de 21e eeuw, gekenmerkt door verschrikkelijke Russische oorlogsmisdaden die veel erger zijn dan – tot dusver – in Oekraïne plaatsvonden (nvdr. deze column dateert van 10 maart 2022). En toen – net als nu – ontsproten aan het brein van Poetin. Tsjetsjenië was waar hij zijn reputatie vestigde en zijn eerste stempel drukte.

Sorry, dit artikel is alleen voor leden. Inschrijven of Login als u al een account hebt.