Nummer 29
€15,00
-
Het verschil tussen aantrekkelijke wijken en aangename buurten
Stedelijke veranderingen zijn geen natuurfenomenen. In de maakbaarheid van de stad moet de gebruikswaarde van de stad voor de bewoners voorop staan, niet de belangen van de projectontwikkelaars.
-
Voor of tegen Koning Auto: een schijndebat
Terwijl de milieuresultaten van duurzaam mobiliteitsbeleid dat zich hoofdzakelijk richt op de automobilist twijfelachtig zijn, worden de sociale gevolgen ervan sterk gebagatelliseerd.
-
Premiejagers missen klimaatdoelstellingen
De verwarming van gebouwen is een van de grootste bronnen van broeikasgasemissies in België. Huizen renoveren en isoleren is een politieke prioriteit en zou voor zoveel mogelijk mensen haalbaar moeten zijn, maar de huidige premieregelingen bereiken dit doel niet.
-
Tegen de financialisering van huisvesting
De overheid kan uitmaken of het recht op huisvesting al dan niet voorrang krijgt op het recht op privé-eigendom, en in het bijzonder op opbrengsteigendom.
-
“Je kan Rusland niet weggommen van de wereldkaart”
Rusland zal altijd een buur zijn van Europa en zal altijd een rol spelen in de Europese veiligheidsorde. Professor Tom Sauer plaatst een vredesnarratief tegenover het dominante oorlogsnarratief.
-
“Niet alleen de arme mensen zijn boos”
Muiterij, het jongste boek van Peter Mertens, kijkt naar de snel veranderende machtsverhoudingen in de wereld. De Indiase marxistische historicus en auteur Vijay Prashad was een van de mensen die Peter inspireerden. Lava bracht de twee verhalenvertellers samen.
-
Seksueel geweld door klassenverschillen
Met de opkomst van klassenmaatschappijen kwam ook de systematische onderdrukking van de vrouw. Een blik op de economische fundamenten van seksistisch en seksueel geweld en de gevolgen ervan, van de werkplek tot de campus.
-
De erfenis van de Italiaanse Communistische Partij
De PCI was de grootste communistische partij in West-Europa en had in Italië meer dan twee miljoen leden en een derde van het electoraat. De populaire partij implodeerde in 1991 onder het gewicht van interne tegenstellingen.
-
David Ricardo: zwanenzang van de burgerlijke politieke economie
Het vroege kapitalisme kende groei maar geen crisis. De Britse econoom David Ricardo maakte er de meest oprechte en nauwgezette analyse van en legde zo de klassenstrijd bloot.
-
Maatschappijkritisch testament van hoop en liefde
Ousmane Dia schreef een boek over de moord op zijn zoon. Het werd een rauwe getuigenis van een arbeider met migratieroots die in contact komt met de klassenjustitie – opgetekend in een opmerkelijke vorm die mee de inhoud bepaalt.