Artikel

De Congolezen vechten voor hun bodemrijkdommen

Tricontinental Institute

—30 september 2024

Congo mag dan een van de rijkste landen zijn wat grondstoffen betreft, zijn bevolking is echter een van de armste ter wereld. Eeuwenlang werd Congo geteisterd door slavernij, kolonisatie, uitbuiting en conflicten. En vandaag de dag blijft het land een strijdtoneel voor zijn minerale rijkdommen.

Kobalt, lithium en coltan zijn de belangrijkste mineralen in de opmars van de vierde industriële revolutie. De Democratische Republiek Congo (DRC) voorziet in zo’n 71% van de totale kobaltproductie en 35% van de coltanproductie wereldwijd.1 Zolang deze mineralen in Congo voorhanden zijn, zullen verschillende krachten hun uiterste best doen om het land te destabiliseren. Maar deze mineralen zijn niet de oorzaak van het probleem. De echte boosdoener is het kapitalisme. Wat is het verschil tussen bijvoorbeeld Noorwegen, een land met lucratieve oliereserves dat rijk is aan natuurlijke grondstoffen, en de DRC? De DRC staat onderaan de kapitalistische productieketen, zijn grondstoffen worden uitgebuit en het geweld zet zich straffeloos verder.

De DRC mag dan een van de rijkste landen ter wereld zijn wat grondstoffen betreft, zijn bevolking is een van de armste. Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP – United Nations Environment Programme) schat dat de DRC onaangeroerde ertsreserves heeft ter waarde van 24.000 miljard dollar, evenals de helft van Afrika’s watervoorraden en de helft van zijn bosareaal, en 80 miljoen hectare landbouwgrond met de capaciteit om het hele continent te voeden.2 In 2022 werden koper en kobalt geëxporteerd voor een totaal van 25 miljard dollar, meer dan een derde van het bbp van Congo datzelfde jaar.3

Ondanks deze enorme rijkdom aan natuurlijke grondstoffen vecht de bevolking van de DRC om te overleven. Datzelfde jaar stelde de Wereldbank vast dat 74,6% van de bevolking van de DRC moest rondkomen met minder dan 2,15 dollar per dag en dat een op de zes Congolezen in extreme armoede leefde.4 De kloof tussen de nationale rijkdom van het land en de extreme armoede waarin de meerderheid leeft, is duizelingwekkend.

Sorry, dit artikel is alleen voor leden. Inschrijven of Login als u al een account hebt.