podcast

Alles wordt beter #21: Extreemrechts Stoppen: alles begint bij luisteren?

Lava

—20 oktober 2023

De Denderstreek was een ietwat vergeten postindustriële strook tussen Brussel en Gent. Tot extreemrechts er in de lokale verkiezingen van 2018 monsterscores behaalde.

Om de woede en het grote onbehagen in de regio aan te pakken, moeten we volgens Dominique Willaert, ex-straathoekwerker en cultuurmaker, beginnen met aandachtig te luisteren naar de inwoners. Hij trok vier maanden over marktpleinen, langs hondenclubs, cafés en bushaltes en bracht vele tientallen gesprekken samen in zijn jongste boek ‘Niet alles, maar veel begint bij luisteren’. Wij stellen hem de vraag: hoe kan een zachte strategie als luisteren helpen in de strijd tegen extreemrechts?

Met bijdragen van Siggie Vertommen, onderzoekster aan de UGent en feministe, Ikrame Kastit, auteur en armoede-expert en Wouter Vande Winkel, gemeenteraadslid voor SAMEN in Ninove.

Een samenwerking van MO*ApacheDe Wereld Morgen, Lava Media, OikosMasereelfondsBeweging.netSociaal.NetSamenleving & Politiek en Kif Kif.

Editor’s note: Campagne ‘Extreem rechts, nee bedankt!‘ heeft als missie in Brussel en Vlaanderen organisaties aan te sporen om in de aanloop van de verkiezingen in 2024 mensen aan te spreken. Mensen die twijfelen of die denken dat extreemrechts oplossingen kan aanbieden voor de grote problemen die we kennen: de toename van de sociale ongelijkheid, de wooncrisis, de stijgende prijzen… Ze willen mensen bewapenen om in gesprek te gaan met diegenen die mogelijkerwijze voor extreemrechts zouden stemmen. Meer informatie op hun website.